Textil alapanyagok

TEXTIL ALAPANYAGOK

 

Akril

 

 

 

Akril szövet

Akril szövet

 

 

Mesterséges úton, benzinből állítják elő, Gyakran keverik drágább, szálas anyagokkal, hogy ne legyen olyan drága. nem tartós szövet, de jól használható tartós berakáshoz, plisszéhez.

 

Gyapjú

 

 

Gyapju

Gyapjú

 

Természetes szálú anyag, könnyen összemegy, mivel minden szál “hártyája” fedi egymást. Megkeményedik és filcesedik. Érintése meleg, kezdetben ellenáll a nedvességnek. Ideális bútorszövetnek és függönynek.

 

Lenvászon

 

 

 

Lenvászon

Lenvászon

 

A lennövény szárában található rostokat lenszövetté szövik, mindenféle nehezítésben. Megkülönböztethető laza, nagyon finom szövésű vászon, ami alsó függönynek vagy áttetsző vékony anyagokhoz használható és nehezebb szövésű, amely bútorszövetként alkalmazható.

 

Pamut

 

 

 

 

Pamut

Pamut

 

 

Nagyon sokoldalú természetes szálú anyag. Szőtt, kötött, kevert szálas anyagokban egyaránt megtalálható. Használjuk bármilyen bútortextilnek, a nehezítésnek megfelelően.

 

Selyem

 

 

 

Selyem

Selyem

 

A selyemhernyó gubójából készül. Lágy és finom tapintású anyag. A napsütésben kifakul, így védeni kell! Mindenféle nehezítésben kapható, alkalmas bútortextíliákhoz – lámpaernyőnek és bútorszövetnek egyaránt. A pamuttal és a gyapjúval keverve is jó.

 

Viszkóza

 

 

 

Viszkoza

Viszkoza

 

Nátronlúggal kezelt cellulóz; szálas anyaggá szőve jól keveredik más szálas anyagokkal és Ezeket lángállóvá és festhetővé teszi. Mosható és könnyedén kijön belőle a piszok.

 

KELMÉK

Angin (vászonfajta)

 

 

 

Angin

Angin

 

Eredetileg Jellegzetes halszálkamintás szövésű volt fekete-fehér színben. Manapság többféle színben és nehezítésben készül. Használjuk függönyöknek és bútortextíliának. Általában nem szükséges beavatni.

 

Brokát

 

Brokát, fémszálas

Brokát, fémszálas

 

Arannyal vagy ezüsttel átszőtt, kisé kiemelkedő mintázatú, nehéz selyemszövet. Hagyományosan Szőtt anyag. Selymet, pamutot, gyapjút vagy kevert szálas anyagot használnak hozzá. Sokszínű vagy önmagában színezett virágmintás díszítéssel. A brokát jó kárpitozó anyag, használhatjuk függönyök, hagyományos ágyterítők készítéséhez és bútorszöveteknek. Van, ami mosható, de többnyire tisztíttatni kell.

 

Batiszt

 

Batiszt

Batiszt

 

Szorosan Szőtt, sima szövésű anyag lenvászonból vagy pamutból, egyik oldalán fényes. Ugyanúgy használjuk, mossuk és vasaljuk, mint a pamutvászont. Széles körben használjuk Párnahuzatok elkészítésére, de készíthetünk belőle függönyt, párnát és huzatot is.

 

Bélésselyem

Bélés selyem

Bélés selyem

 

 

Könnyűtől a középnehézig megtalálható, viszonylag olcsó. Nehéz függönyök béléséhez, párnahuzatnak, nyári függönyöknek és díszpárnáknak használhatjuk.

 

Bársony

Bársony

Bársony

 

 

Bolyhos szövésű textília. A száltakarót alkothatják a lánc-vagy a vetülékfonalak, 3 mm-es-es mélységben. Eredetileg 100% – os selyem, a legtöbb pamut, viszkóza vagy más mesterséges úton előállított anyagból készül. Óvatosan kell kezelnünk, Amikor varrjuk, különben az anyag “elszaladhat”. Vasaljuk bársony tűpárnán. Tisztíttassuk óvatosan. Mindig jó minőségű bársonyt vásároljunk, Dús bolyhokkal, amely nem kopik ki könnyedén.

 

Csipke

Csipke

Csipke

 

 

Vékony fonalból, áttört, lapos mintázattal készült textília. Általában pamut vagy pamut-poliészter keverék.

 

Damaszt

Damaszt

Damaszt

 

 

Atlaszkötésű mintás kelme, melyet először Damaszkuszban szőttek. Használhatjuk függönynek, drapériának és néha akarónak vagy bútorszövetnek is. Különféle válasszunk nehezítést a felhasználás szerint. Fordítsuk ki, ha matt oldala illik a berendezéshez. Alkalmas függönynek olyan helyen, ahol mind a két oldal látható.

 

Hímzés (hímzővászonra)

Himzett szövet

Hímzett szövet

 

Egyszerű Szőttes vagy durva szövésű, természetes pamut alapszínben, kihímezve láncöltéssel, világos krémszínű vagy sokszínű gyapjúszállal. Puha, de nehéz, jól mutat függönynek, párnának, rolónak, laza takarónak. Mosható, de előbb Próbáljuk ki egy kis darabon.

 

Karton

Karton

Karton

 

 

Durva szövésű pamutanyag, fehér vagy krémszínben természetes “spricceléssel”. Kapható mindenféle szélességben és nehezítésben, kezdve az olcsó függönyöktől, az ágydrapériáig és a kerti ponyváig. Mossuk ki használat előtt, mert összemegy, és nedvesen vasaljuk.

 

Kanavász

 

Kanavász

Kanavász

 

 

Sima szövésű pamut, Különféle nehezítésben, alkalmas bútorszövetnek székekre, olcsó függönynek, párnahuzatnak, ponyvának, kerti használatra. Ekrü színben kapható, védőhuzatnak, durva pamutanyagként vagy jóval finomabb szövésben festett erős színekben.

Kreton

 

Kreton

Kreton

 

 

Vastagabb pamutból készült, vászonkötésű, nyomott függöny vagy bútorhuzatanyag. Keleti motívumokkal, virág és madármintákkal, Gyakran gyantabevonattal, amely Jellegzetes fényt, csillogást ad az anyagnak és taszítja a port. Ha kimossuk megfakulhat, Ezért csak tisztíttassukfüggönyöket. Kerüljük a gőzölést vasalásnál és soha ne hajtogassuk, mert fénye megtörik.

Kordbársony

 

Kordbársony

Kordbársony

 

 

Erős, hosszában bordázott szövet. Hagyományos bútorszövet. Vasaljuk egy bársony tűpárnán, amíg nedves.

Kékfestő

 

Kékfestő

Kékfestő

 

 

Apró, nyomott minta, kézi nyomással készül finom pamutanyagra. Függönynek, bútoranyagnak, pármának, takarónak egyaránt alkalmas. Mosható, strapabíró, puha és könnyű vele dolgozni.

 

Moaré

 

Moare

Moare

 

Változatos fényhatású, hullámos mintázatú (selyem-) szövet. Általában selyem vagy acetáton kivitelezett “vízjeles” anyagnak nevezik. Jellegzetes egy hullámjeleket úgy készítik, hogy rávasalnak egy tiszta szövött anyagot egy forró, gravírozott hengerrel, amelyek szétnyomják, illetve összepréselik a szálakat különböző irányba, így alakítva ki a mintát. Ez a kidolgozás eltűnik, ha víz éri az anyagot, így nem alkalmas bútorszövetnek.

Muszlin

 

Muszlin

Muszlin

 

 

Finom, vékony fonalakból ritkás beállítással (főleg selyemből) Szőtt, áttetsző kelme. Fehér vagy tört fehér, nem drága szövet, amelyet pasztellszínekre lehet festeni. Használatos alsó függönynek és baldachinnak, meleg éghajlatú országokban rolónak, hogy megszűrje a fényt és kizárja a bogarakat.

 

Nyersvászon

 

Nyersvászon

Nyersvászon

 

 

Erős, kemény, strapabíró anyag, pamutból vagy lenvászonból olajjal vagy sellakkal bevonva. Használjuk rolók, könnyű takarók, függönyök, kárpitok készítésére.

 

Organtin

 

Organtin

Organtin

 

 

A legfinomabb pamutanyag. Merevített, ritka szövésű pamutszövet. Használjuk függönyök könnyű, fésülködő asztalok, lámpaernyők anyagaként. Mosható és nedvesen kell vasalni.

 

Organzából

 

Organza

Organza

 

 

Hasonló az organtinhoz és selyemből, poliészterből vagy viszkózból készül. Nagyon rugalmas és használjuk nagyon finom anyagok szövetvégeinek merevítéséhez. Rolónak, hogy megszűrje a fényt és védje a függönyt. Több réteget is használhatunk, vagy Különféle színekben pasztellszínekben egymásra téve.

 

Selyem santung

 

Selyem santung

Selyem santung

 

 

Különböző vastagságú, csomós selyemszálból (újabban pamut-és műszálfonalból) vászonkötéssel készült szövet. Használjuk függönynek, párnának, könnyű kárpitként és lámpaernyőkre. Mindenféle színben kapható, fodorként is.

 

 

Taft

 

Taft

Taft

 

 

Vászonkötésű, fényes, sima felületű, nehezített selyem vagy műselyemkelme. Használatos drapériák kidolgozására, könnyű kezelhetősége és fényvisszaverő tulajdonsága miatt.

 

Tarka mintás pamutszövet

 

Tarka mintás pamut szövet

Tarka mintás pamut szövet

 

 

Sima szövésű anyag, egyforma széles fehér síkokkal plusz még egy másik szín, szellem láncfonallal, szellem vetülékfonallal, hogy csíkokat vagy kockákat kapjunk 10% – os pamutanyagból. Kis ablakok díszítéséhez vidéken, szobákba, konyhákba, gyerekszobába vagy ágytakarónak alkalmas. Keverjük virágmintás anyaggal vagy egy kockás / csíkos anyagokkal.

 

Tartán szövet (skót kockás mintájú gyapjúszövet)

 

Tartán

Tartán

 

 

Az eredeti skót kockás a skót klánoktól származik. Kitűnő minőségű gyapjú-és fésűsgyapjúfonalból gondosan Kidolgozott mintával készül. A hagyományos gyapjútartán tartós bútorhuzat kanapék és szék huzatának, függönyök és párnák elkészítéséhez.

 

Toile de Jouy

 

Toile de jouy

Toile de jouy

 

 

Pásztorjeleneteket ábrázoló minták egy színben, pamutvászon anyagra nyomva, rézkarc technikával. Használjuk függönyök, takarók, párnák, Ágyneműk elkészítéséhez.

 

Tweed (gyapjúszövet)

 

Tweed

Tweed

 

 

Ritka szövésű, Bolyhos felületű Négyszögletes vagy kockás mintájú gyapjúkelme, kevés színben. Gyakran használjuk Zsámolyok, székek, kanapék, függönyök szöveteként.

 

Voile (fátyolszövet)

 

Voile

Voile

 

 

Háló vagy csipkeszerű vékony szövet pamutból vagy poliészterből, egyszínűre festhető sokféle árnyalatban. Átlátszó függönyök, ágydrapériák és alsó függönyként használhatjuk. Könnyen mosható, kicsit kell csak kinyomkodni. Selyem é gyapjú voile finom drapériának használható.

 

 

 

Forrás:http://fuggonykoltemeny.hupont.hu